Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Colaborarea cu Sante Marie

Comuna suceveană Vama și localitatea italiană Sante Marie au devenit oficial ”surori”. Oficialii celor două unități administrative au semnat un protocol de înfrățire, care va însemna o colaborare extinsă între cele două comunități locale.

Localitatea italiană cu mai puțin de 1500 de locuitori face parte din provincia L’Aquila, regiunea Abruzzo. Se află la cca 80 km de capitala statului, într-o zonă montană foarte pitorească și liniștită. De altfel, este recomandată chiar de edilii locali ca ”oază necontaminată unde domnește liniștea și armonia”. Printre resursele și atracțiile locale se numără și castanele comestibile, care în zonă sunt subiect pentru festivaluri și concursuri. În localitatea montană se află în prezent și o comunitate mică de români, care muncesc în general în activități de îngrijire a persoanelor și forestiere și sunt foarte respectați de localnici.

Ideea înfrățirii celor două localități s-a născut în 2009, când oficialii din Vama au participat, la Câmpulung Moldovenesc, la o întâlnire a edililor locali cu o delegație a Comunității Montane Valle Roveto. Propunerea venită din partea primarului vămean Nicolai Baltag a fost primită cu interes de italieni și în scurt timp au avut loc primele contacte cu oficialii localității italiene Sante Marie. Înfrățirea este sprijinită din fonduri europene, pentru că între timp partea italiană a promovat acest demers în cadrul proiectului ”Europa unită și activă”, care a fost acceptat pentru finanțare. Proiectul prevede realizarea unor activități între Sante Marie și Vama, prin colaborarea cu Comunitatea Montană Valle Roveto și Gal Terre Aquilane.

Semnarea oficială a protocolului de înfrățire s-a derulat în Italia. Documentul prevede că localitățile înfrățite vor promova toate tipurile de relații sociale oportune dezvoltării. În ambele localități se vor organiza activități culturale diverse, întâlniri între asociații profesionale, sociale și investitorii din ambele zone, acțiuni pentru facilitatea accesului la informații specifice activităților industriale, artizanale, comerciale. Totodată, cele două localități au convenit promovarea inițiativelor turistice și schimburilor de experiență între cetățeni. ”Ne-am propus să relaționăm în mod liber și spontan, pentru a stimula și determina o dezvoltare deopotrivă spirituală și materială. Relațiile noastre se bazează pe o dorință comună de înțelegere, prietenie și prosperitate și dorim să consolidăm aceste relații”, ne-a declarat primarul vămean Nicolai Baltag.

Ultima actualizare a site-ului: 22.09.2023

Sari la conținut