Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Colaborarea cu Eybens

Având în vedere faptul că localitatea noastră are relaţii de prietenie cu localităţi din Franţa, s-a impus crearea la nivelul comunei a unei asociaţii turistice, astfel că, în luna martie 2009 a fost creeată Asociaţia „Casa Europei ” care are ca scop principal promovarea turismului în zonă şi în localitate şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între comuna Vama şi alte localităţi europene, în special din Franţa.

Începând din anul 1990 comuna noastră a stabilit legături strânse cu localitatea Eybens – Franţa. În decursul anilor s-au desfăşurat numeroase manifestări artistice prezentate de elevii şi adulţii vămeni, schimburi turistice, schimburi cultural-sportive cu partenerii din Eybens. Primăria din Eybens şi Asociaţia „Eybens – Vama – Roumanie” au sprijinit financiar derularea unor proiecte benefice pentru şcoli sau pentru cetăţenii comunei. Ultimul proiect iniţiat de Primăria şi Asociaţia din Eybens a constat în marcarea unor trasee turistice în zonă, trasee care sunt parcurse de localnici, dar şi de turiştii străini care ne vizitează zona. Au fost marcate şapte trasee turistice în Vama şi trasee care fac legătura între localitatea noastră şi mănăstirile din zonă. Acest proiect a fost finanţat de Primăria din Eybens şi Ministerul Afacerilor Externe –Franţa şi a fost inaugurat în iulie 2010, la Primăria Vama, în prezenţa unui grup de francezi care ne-au vizitat zona, dar şi în prezenţa mai multor parteneri, colaboratori ai proiectului:Primăria Eybens, Asociaţia „Eybens-Vama-Roumanie”, Asociaţiile Sipavag şi Corepha din Franţa, Asociaţia „Casa Europei” Vama, Primăriile Vama, Frumosu, Vatra Moldoviţei, Mănăstirea Humorului şi Cacica.

În luna iulie 2012 Primăria şi Asociaţia din Eybens au organizat o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea a 20 de ani de relaţii de prietenie între cele două localităţi. La aceste manifestări grupul de elevi şi adulţi de la Vama au prezentat spectacole artistice şi au organizat o seară românească. Primăriile şi asociaţiile din Eybens şi Vama au făcut schimb de sculpturi în prezenţa persoanelor oficiale din cele două localităţi. Sculptura oferită de Primăria Vama a fost instalată în parc, în faţa „Casei Asociaţiilor”, iar sculptura oferită de Primăria Eybens a fost instalată în faţa Primăriei Vama.

Ultima acţiune realizată recent, a fost finanţarea în vederea marcării unui traseu turistic între Vama şi Frumosu, traseu care face legătura cu un alt marcaj între Frumosu – Obcina Mare şi apoi spre Mănăstirea Suceviţa sau spre Mănăstirea Humorului. Acest proiect a fost finanţat în totalitate de către Asociaţia „Eybens- Vama- Roumanie” şi se adaugă la cele şapte trasee turistice care atrag din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini care pot descoperi frumuseţile peisajului bucovinean, tradiţiile şi obiceiurile localnicilor.

Suntem convinşi că aceste relaţii se vor menţine şi dezvolta în aşa fel încât, atât elevii cât şi adulţii să beneficieze de cât mai multe schimburi cultural-artistice, sportive şi de iniţierea altor proiecte de care să beneficieze cât mai mulţi localnici, dar şi turiştii care ne vizitează localitatea.

Vezi şi acest articol

Ultima actualizare a site-ului: 22.09.2023

Sari la conținut