Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Patru personalitati au primit titlul de cetatean de onoare al comunei Vama

În ședință solemnă, Consiliul Local al comunei Vama, prin primarul comunei, dl. Nicolai Baltag, a acordat patru titluri de cetățeni de onoare ai localității. Cei răsplătiți cu recunoașterea în acest mod a meritelor deosebite de către întreaga comunitate locală sunt patru personalități cu rezultate profesionale de excepție la nivel național și internațional. Este vorba despre medicii Dana Mihaela Jianu și Tudor Toma, precum și despre profesorii Letiția Orșivschi Heiser și Liviu Giosan.

Medicul Dana Mihaela Jianu este doctor în științe medicale, inventatoare și inovatoare în domeniul chirurgiei estetice și plastice regenerative. Dr. Jianu a înființat Clinica medicală ProEstetica în anul 1994, iar de atunci în cadrul clinicii au fost realizate nenumărate intervenții de succes, inclusiv premiere românești precum primul implant mamar siliconic, prima operație de hernie ce nu necesită internare, primele reconstrucții mamare cu țesut adipos și primele augmentări mamare prin areolă.

Medicul Tudor Toma este un reputat pneumolog, care a inițiat tratamente noi pentru pacienții cu emfizem. A absolvit facultatea la Iași în 1993, a lucrat 7 ani în România iar ulterior a plecat în Marea Britanie și și-a finalizat teza de doctorat la Londra. În prezent este membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie și din 2007 activează ca medic consultant respirator și conferențiază la reuniuni internaționale în domeniul tratamentelor endoscopice pentru emfizem.

Profesorul Letiția Orșivschi Heiser este specialist în artă textilă și decorativă, fondatoarea și managerul Muzeului Oului Vama-Bucovina. Acest muzeu este cel mai mare de acest tip din țară și reunește peste 15 mii de ouă decorate din diferite colțuri ale lumii. Între ele se numără un ou de emu decorat acum 120 de ani prin zgâriere de un aborigen din Australia, un ou de crocodil de Nil pictat cu motive zoomorfe sau un ou de struț decorat ca o capelă care are pictură realizată manual pe pardoseală, tavan și vitralii. Muzeul condus de prof. Orșivschi Heiser se întinde în prezent pe o suprafață de 800 mp iar multe dintre exponatele sale au vechime de peste 50 de ani, unele datând chiar de peste un secol.

Profesorul Liviu Giosan este geolog, doctor în oceanografie al Universității de Stat din New York. În prezent este cercetător în cadrul Woods Hole Oceanographic Institution din SUA, unde se studiază impactul fenomenelor naturale asupra dezvoltării sau colapsului civilizațiilor umane, dar și rolul societăților umane în schimbarea Pământului, pe baza unor reconstrucții din depozitele marine continentale.

Autoritățile locale din comuna Vama au apreciat că activitatea internațională a celor patru personalități ale căror destine se intersectează și cu cel al comunității vămene reprezintă un motiv pe deplin justificat pentru care respectul față de realizările dumnealor să fie consfințit și oficial, prin acordarea de către conducerea comunei a titlurilor de cetățeni de onoare. Primarul comunei, dl. Nicolai Baltag, a precizat de altfel, în cadrul ședinței solemne în care a înmânat oficial aceste titluri, că deținătorii lor sunt ”niște personalități de excepție, care aduc cinste comunei Vama” și că vămenii sunt mândri de activitatea dumnealor și au dorit ca prin acordarea acestor titluri să arate recunoștința și respectul față de valoarea profesională și umană a celor patru personalități.

Ultima actualizare a site-ului: 22.09.2023

Sari la conținut